Saturday, June 02, 2007

Verjaarsfeestje, Iraans feestje, pizzafeestje, poikyfeestje


Ellaheh en Azadeh + man op kaatjebees verjaardagsfeestje










Luus was op tot 22.30 uur (normaal slaapt ze om 20.0 uur) en genoot van de mensen en het eten











Veranda overdag









Boris is verslaafd aan zijn speen plus knuffel

















Luus was tegen de trap gevallen en had weken lang 2 blauwe ogen












Boris is inmiddels ruim 13 maanden en loopt nu dan toch echt bijna (maakt al maanden aanstalten, maar daar blijft het tot nu toe bij. Kaatjebee was vorig weekend jarig en gaf daarom afgelopen weekend een feestje. Voor het feestje moesten we natuurlijk extra veel strengverboden drank bestellen bij ons (joodse!) mannetje, maar die was "in het ziekenhuis" (wat van alles kan betekenen), dus wat nu?? We wilden deze keer naast de gebruikelijke Heinekens (70 euro voor een treetje grote blikjes) en vodka ook wijn hebben, hoewel dat hier echt gruwelijk duur is: voor een liter fles niet fantastische Francois Dulac betaal je bijna 20 euro en een normaal flesje best lekkere Australische (witte en Shiraz) betaal je bijna 25 euro. Onze vrienden die altijd lekkere wijn hebben konden via hun mannetje (een geheim agent NB) ook al niet aan genoeg drank komen, de gehele witte wijnvoorraad bij alle alcoholaanleverende mannetjes in Teheran was op, nergens meer te vinden. Een andere vriendin bood uitkomst met haar Armeense drankman, maar helaas had ook hij geen witte wijn en ook geen Heineken, maar wel extra-sterke Tuborg en zelfs JW whiskey en Baileys. Gelukkig hadden we ook heerlijk gecaterd indonesisch eten en een vriendin bracht een bak Iraanse kaviaar mee (foei! nog nooit gegeten, T was er niet wild van, smaakt naar zachtgekookt eigeel, kb was wel enthousiast en at de hele bak leeg). Het feestje was deels binnen, deels buiten op onze gezellige veranda. Binnen hadden we de drank en disco in de kinderkamer gezet. Een van onze Iraanse gasten die het huis goed kent vertelde dat deze kamer (een soort souterrain) voor de revolutie ook echt gebouwd is als danskamer.



Luus aan haar van een vertrekkende vriendin overgekochte IKEA tafel (er zijn hier in Iran IKEA winkeltjes, maar die zijn ongeveer 9 m2 klein en verkopen hun spulletjes voor 3 x de Europese prijs)













Luus en T














Luus kust Boris op zijn bol nadat ze elkaar met stok en bezem op het hoofd hebben geslagen










Het bbq seizoen is geopend, we hebben met wat moeite een mooie bol op de kop getikt














Boris bij Iraanse gast op schoot











De volgende dag hadden we een Iraans feestje van de zus van de buren (ongeveer 50 Iraniers en T en kaatjebee). Op Iraanse feestjes staan alle wanden van de feestruimte altijd vol met stoelen en de rest is leeggehaald. Vrouwen gaan schaars gekleed en erg opgemaakt en op zo hoog mogelijke hakken naar zo'n feestje. Er is Iraans eten (deze keer ook kaviaar) en men drinkt vodka met sap, vodka met fris, vodka met ijs, als het maar vodka of eventueel arak (een nog viezer sterk drankje) is... Op Iraanse feestjes wordt altijd gedanst op Iraanse popmuziek voornamelijk uit LA (omdat die hier niet gemaakt mag worden). Om 12 uur 's nachts wordt bij verjaardagen altijd een grote taart aangerukt en worden de cadeautjes uitgepakt. Verder wordt er op zo'n feestje altijd heel veel foto's gemaakt, waarbij men uitgebreid poseert. Onze stokoude tuinman (die al 35 jaar de tuin van de buren doet) liep onherkenbaar rond met enorme zwarte bijna langharige zwarte toupet!



Zwembad bij Italiaanse Livia en Adriano in de tuin















Boris op hobbelding





De Italiaans/Iraanse caterkok bakte er weinig van in de prachtige houtgestookte pizza oven











Italiaanse gastheer probeert nog wat tips te geven









De dag erna hadden we twee feestjes overdag: om 11 uur een pizzaparty bij onze Italiaanse vrienden aan het zwembad. Die hebben een barbecue met ingebouwde (nog noit gebruikte)pizzaoven. Het klonk veelbelovend: pizza eten bij Italianen met hun eigen pizzaoven in de tuin, maar de gastvrouw ging bijna door de grond toen ze 1. ontdekte dat het zwembad ijskoud was (verwarming kapot) en 2. de Italiaans/Iraanse caterkok niet zo goed met houtoven om kon gaan. De heerlijke flinterdun gesneden parmaham en salami met een lekker drankje erbij maakten alles goed.


Uitzicht vanaf het dak waar de poikyparty werd gehouden: het enorme Alborzgebergte, waar Teheran (12 milj inwoners) tegenaan en in ligt is op de toppen nog besneeuwd

Armin en Sholeh, de dames van Luus' nursery waren er ook

Hannu de gastheer bewaakt de poikie (enorme ketel op pootjes boven een vuurtje, waar je vlees en groenten in kookt)











Van de Italiaanse pizzalunch gingen we s' middags naar de Zuid-Afrikaanse poiky (spelling?) party. Een poiky is een enorme pot op pootjes, waarin boven een vuurtje vlees en groentes 2 uur worden gekookt en vervolgens opgediend. Het feest was in de buurt van Jordan op het dak van een appartementencomplex met geweldig uitzicht over de stad en de (hoewel het al 30+ graden is) nog steeds besneeuwde bergen.

1 comment:

Iranfan said...

Wat een leuke feestjes heb je bezocht, pas maar op met al die vodka! Is Luus'voorhoofd alweer geheeld?
Wat zijn de bergen scherp en duidelijk op de foto, heelwat anders dan toen wij bij jullie logeerden in maart!
Liefs,
A