Saturday, June 23, 2007

Tehran bazar

Boris kan nu sinds een wk of 2 lopen. Hij speelt de hele dag met 2 dingen: een telefoonoplader en een muis op een stokje


















kB ging met Mo per metro vanaf Mirdamad station naar de grote bazar

















De grote bazar in Teheran




















In de bazar zijn winkeltjes, moskeeen, een kerk!, banken, eethuisjes en gasthuizen: het is een stad op zich















Voor de grote Imam Khomeini (voorheen Shah) moskee liggen allerlei mannen te .... (bidden zou je denken, maar nee) slapen!










Imam Khomeini moskee in de bazar











De bekende mooie tegeltjes


















Het was snoeiheet, dus een glaasje kirkassia (?) (een rozendrankje met allerlei goudachtige bolletjes erin) ging er wel in (terwijl Mo een oranje sjaal uitzoekt voor zijn vriendin, later zou hij voor haar ook nog een stuk haar?? kopen)














Je moet enorm oppassen voor de mannen die met hun karretjes met goederen door de drukke straatjes racen


















Snackende meisjes gehuld in chador








Gedroogde dingetjes















En ongedroogde dingetjes

















Uitzicht op het noorden van de stad vanaf Mirdamad metro station










De grote bazar in het centrum van Teheran is een belevenis. Het is een wirwar van overdekte straatjes en winkeltjes waar je (als je goed zoekt) vrijwel alles kunt vinden. Veel spullen moet je in bulk afnemen, maar goedkoper dan op de bazar vind je het niet. Het is een zeer levendige plek, maar donderdagmiddag en vrijdag gesloten (vrijdag biddag). De bazari's (winkeleigenaars) zijn verantwoordelijk voor 33% van de handelsomzet in Iran en zeer machtig, wat ze bewezen in de Revolutie: door een paar dagen dicht te gaan lag de Iraanse economie volledig plat. In tegenstelling tot in de bazar in Cairo, zijn de verkopers in de bazar in Teheran helemaal niet opdringerig, dus als je het niet erg vindt om de weg kwijt te raken in de chaos van straatjes is het een aangename en stressloze winkelbelevenis.

2 comments:

Anonymous said...

Karkassia heb ik volgens mij ook in Dahab gedronken (was er niet zo weg van by the way)Ziet er erg leuk uit die Bazar. Het zal er (af en toe) wel erg lekker ruiken met al die kruidjes. Liefs,

Robert

kaatjebee said...

Als je dorst hebt (niet moeilijk in de op het moment broeiend war,e bazar) smaakt het anders best!!