Saturday, June 09, 2007

Het Nationale Juwelen Museum in Teheran


De Kiani kroon uit 1797 met parels, smaragden robijnen en diamanten


















De roze Darya-e Noor (Zee van licht) de grootste ongeslepen diamant ter wereld, 182 karaat!, zo groot dat ie zelf een kroontje van diamanten en smaragd draagt.














Kaatjebee ging vandaag met Mo (chauf en begeleider) naar het National Jewels Museum. Het museum dat aan de Ferdowsi St in de kluis van de Bank Melli zit herbergt een enorme hoeveelheid enorme en compleet onbetaalbare juwelen vanaf ongeveer de Safavid periode (16e eeuw). De karaten vliegen er om je oren, sommige edelstenen zijn zo groot als kippeneieren. De edelstenen zijn niet alleen verwerkt in juwelen, maar liggen achteloos ook in bergjes in schalen. De juwelen zijn het bezit geweest van verschillende Persische Shahs en er zijn vele nutteloze objecten bij, zoals een enorme wereldbol op standaard volledig uitgevoerd in goud, diamanten, smaragden en robijnen, eierdoppen van goud en edelsteen en zelfs een paraplu afgezet met diamanten. De alarmbellen rinkelden regelmatig, als er iemand met zijn neus te dicht bij de vitrines kwam.
Het museum is volgens de Lonely Planet DE nummer 1 toeristische trekpleister van Teheran, maar daar was niet veel van te merken. Het was rustig en er waren denk ik maar iets van 8 westerlingen, verder nog een aantal groepen Iraniers. Nou is het sowieso moeilijk om er in te komen vanwege de zeer korte openingstijden: ze zijn maar vier dagen per week open en dan ook nog eens alleen van 1400-16.30h! De meeste toeristen zijn maar een paar dagen in de stad en dan moet je maar net geluk hebben (als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de pyramides van Gisa in Cairo: die zijn elke dag de hele dag open hoor, zou ook mooi zijn dat je naar Egypte gaat en dat de pyramides dan net dicht zijn... maar dat kan hier dus wel).

1 comment:

Anonymous said...

Leuke foto's K! Lekker hoor 30 graden, ziet er heerlijk uit daar op kullie porch. Die toepet van de tuinman had ik wel even gefotografeerd gezien willen hebben.. Veel liefs, Robert en Char