Wednesday, March 05, 2008

Break

Luus vliegt in Wonderland


Zaterdag nog lekker op de skipiste in Teheran en morgen op het strand in Dubai. En mensen maar denken dat wonen in Iran vreselijk is... wij nemen het er in elk geval van... "Dar ye negah" is inmiddels bijna afgerond. De hele 7 minuten durende speelfilm speelt zich in en om ons huis af. Eergisteren was DE moordcene op Boris' kamer. Luus heeft het allemaal gezien en deed verslag: er waren een papa en een mama en die gingen schreeuwen en toen SLOEG de papa de mama!!! Gelukkig was ze er erg verbolgen over.

Gisteren was een rampdag omdat de eerder acterende zwarte katten niet meer beschikbaar waren (door een ruzie met de eigenaresse die haar hoofddoek steeds maar afzette tegen de zin van regisseur). Vrijwel de hele dag werd er op een nieuwe kat gewacht. 's Middags kwam er eindelijk een (gekocht), maar die was niet helemaal zwart, dus moest zij/hij nog even bijgeschilderd worden... Na Dubai komt de crew nog een dagje terug om de film helemaal af te maken en dan zal deze korte film naar een Iraans filmfestival gestuurd worden.

Goed, morgen gaan we dus een paar dagen naar Dubai. Als het aan Nokia had gelegen hadden we daar al een maand zitten wachten op de komst van de Wildersfilm. Vorige maand werd ons verzocht en onmiddellijk de biezen te pakken en bij voorbaat naar Dubai te vluchten (wij zijn de enige NL Nokia mensen in Iran en men vond het makkelijker om ons weg te sturen ivm beveiligingsproblemen, wat nogal vreemd klinkt als ik het zo opschrijf, want we hebben ons hier altijd bijzonder veilig gevoeld en dat is nog steeds zo). We besloten tegen de zin van "the company" in even een weekendje af te wachten, de ambassade en andere Nederlanders te contacten en in dat weekend werd net bekend dat de film pas in maart uitgebracht zou gaan worden. Kortom: we zijn gewoon in Iran gebleven, waar niemand zich druk maakt over de film. De filmmakers in ons huis hadden er wel van gehoord, maar sommigen vonden zelfs dat inderdaad de vrijheid van meningsuiting voorrang op alles heeft. Aangezien ik hier echt nog nooit onvriendelijk ben behandeld omdat ik buitenlands ben denk ik niet dat we al te bang hoeven zijn dat dat door de film plots veranderd. Onze angst is alleen dat we net in Dubai zitten als de film uitkomt en dat we dan Iran niet meer IN zouden mogen of zoiets..

1 comment:

Anonymous said...

Beste kaatje,

Leuke weblog! Voor het programma Nova ben ik volgende week in Teheran om verslag te doen van de parlementsverkiezingen en het gedoe over de Wildersfilm. Voor dat laatste onderwerp zou ik graag in contact komen met Nederlanders in Iran, die kunnen uitleggen hoe zij daar tegenaan kijken.Zou jij daar eventueel aan willen meewerken en zoja: hoe zou ik je kunnen bereiken.

Vriendelijke groet,

Jan Eikelboom
+31.6.53152731
email: jan.eikelboom@novatv.nl