Saturday, June 14, 2008

Caspische zee

De Damavand (bijna 5800m hoog)

Rijstvelden

Villa aan zee


















Strand


















Luus aan zee


















Luus met Elham en Yasaman


















kB met Boris


















Kebab grillen




Mehdi met ghaliyan


Oorverdovende branding

Caspische surfdoods


Half juni zijn we dan eindelijk eens met Iraanse vrienden naar de Caspische Zee gereden. Volgens Iraniers is de Caspische Zee (of Shomal oftewel het Noorden) je van het, een soort paradijs op aarde (want het is er groen en het regent veel). Natuurlijk namen we dat met een flinke korrel zout, want soms lopen Iraanse en Westerse smaken toch wat uiteen. Het zou ongeveer 3,5 uur rijden zijn. Mooi, want we gingen maar 1 nachtje en heel lang in de hitte in de auto zitten leek ons niet zo'n best idee. Elham had een busje gehuurd met een chauffeur die de weg wist. Althans dat zei hij. We namen heen de route die langs de Damavand berg loopt, inderdaad prachtig groen en dan ook nog die enorme besneeuwde berg op de achtergrond. Na 3,5 uur waren we het Alborzgebergte door en kwamen we via de rijstvelden bij de zee aan. Daarna hebben we nog minimaal 4 uur langs de prachtige kust (doet soms een beetje als Thailand aan zelfs) heen en weer gereden voordat we eindelijk op de plaats van bestemming aankwamen. We hadden een villa op een vriendelijke compound aan zee. Voor het eerst niet-ommuurde huizen gezien, het leek een beetje op Wisteria lane.
Om 1900 uur zaten we aan de lunch: heerlijke Iraanse lekkernijen: baghali polo (rijst met tuinboontjes en dille), mirza ghasemi (mijn favoriet, een auberginedip), torshi (iets minder, ingelegde groenten) en natuurlijk mast (yoghurt) en dough (een zoutzuur melkachtigdrankje). Daarna even wandelen op het strand. Elham verzekerde dat ik mijn hoofddoek en jas niet aan hoefde, dus lekker naakt de deur uit. Op het strand aangekomen was ik natuurlijk de enige die geen hoofddoek en jas droeg.... dus snel maar weer naar huis om alles aan te doen, want ik voelde me zonder nog ongemakkelijker dan met!
's avonds kebab en waterpijp en volgende dag teruggereden via Karaj. Shomal is mooi en inderdaad heel groen, maar het blijft toch wat jammer dat je op het hete strand je jas en doek moet dragen de zee niet in kan (het kan wel, maar dan verstopt achter een soort gordijn dat in zee wordt opgehangen om de vrouwen af te schermen...).

No comments: