Monday, October 08, 2007

Bloot, bloter, blootst!



Straatkleding (in dit geval de zoo)

Casual feestkleding
Kantoorkleding (jas aan, sjaal om hals om snel op hoofd te kunnen doen bij controles ed)


T dans met dames in feestkleding








De Iraans-Nederlandse tegenstelling op het gebied van bloot is op alle fronten aanwezig.

Hier in Iran, waar vrouwen de wettelijke plicht hebben zich buitenshuis aan de kledingvoorschriften te houden (alles bedekken behalve handen en gezicht), loopt men er op straat vanzelfsprekend anders bij dan in Nederland, namelijk minder bloot.

Op aangelegenheden binnenshuis, zoals feestjes, zien de dames er aanmerkelijk schaarser gekleed uit dan wat voor NL feestjes gebruikelijk is. De standaard feestoutfit voor een Iraanse is een klein kort jurkje, veel haar en make-up en hele hoge hakken (ze zien er prachtig uit hoor, dat moet gezegd).

Op plekken waar Nederlandse vrouwen weer niet zo veel moeite hebben om naakte huid te laten zien, hebben de Iraanse vrouwen dat juist weer wel. Bijvoorbeeld in de kleedkamer van de gym/zwembad (kaatjebee gaat naar twee gyms: Tanvarz en Raspina en komt regelmatig in publieke baden). In een Nederlandse vrouwenkleedkamer kleed iedereen zich moeiteloos aan en uit, maar hier gaat men achter een kamerscherm staan om een andere broek aan te doen of men doet iets heel ingewikkelds met een manteau (het verplichte jasje). Vorige week (net toen ik het Pezische woord voor naakt: lokht had geleerd) had een Italiaanse (de andere buitenlandse in de gym) een douche genomen, waarna ze met een handdoek om de kleedkamer inliep en ze zichvervolgens aankleedde. Er was dus hier en daar wat bloot te zien en dan staat iedereen meteen te giegelen!

2 comments:

Anonymous said...

Nou Karin al even niet in nl geweest, hoge hakken zijn hier ook behoorlijk in.

Groet, J.

kaatjebee said...

He Jan, meen je nou echt dat Marjon op hooggehakte open muiltjes (door de sneeuw als het moet) naar de gym gaat tegenwoordig? Trouwens NL is PLAT en er zijn fijne STOEPEN waar je gemakkelijk met je hakken overheen kunt lopen, zo niet in bergachtig Teheran... Kom eens langs en beleef het!!!