Thursday, January 24, 2008

Skiën op Tochal (4000m)

Hotel Tochal op 3900 m




De stokoude eitjes


Trip naar boven is 30 minuten (1x overstappen)















Ongemende rij bij de stoeltjes!




































De samovar staat klaar in hotel Tochal
















Koreaanse vriendin Jinny
















Vorige week nieuwe skischoenen aangeschaft (voor bij de vorig jaar gekochte snowblades) dus er moest en zou deze week geskied worden.
Gisteren eerst de kinderen bij de nursery afgezet en toen met Jinny door naar Tochal, het dichtsbijzijnde skigebied. Dat is minder dan een half uur rijden en dan sta je naast de eitjes die je in een half uur naar boven brengen. De eitjeslift gaat open tussen 9 en 10 (ongeveer), dat hangt van de liftmannen af, en sluit al weer om 13.30h. Het weekend (hier do en vrij) zijn ze open en op 1 a 2 doordeweekse dagen zijn ze dicht en verder ook als het waait of sneeuwt en op de meeste (bijna wekelijkse) feestdagen. De kans dat je de liften open aantreft is dus behoorlijk klein en ze doen er alles aan om het vooral geen toeristische trekpleister te laten zijn. Maar ALS ze open zijn is het er heerlijk!
Je skiet er op maar liesft 3900 m, wat duizeligheid kan veroorzaken als je boven aankomt. Het weer was prima, geen zucht wind, dus niet te koud. Er is eigenlijk maar een afdaling en die gaat naar het (enige) hotel, dat er (van buiten) heel aardig uitziet. Een lekker makkelijke, enorm brede piste met (door de lage luchtvochtigheid) fantastische sneeuw. Je bent er even in een bijna normale wereld. Hier op Tochal hoef je namelijk geen hoofddoek (wel muts) en geen lange jas aan (althans het moet natuurlijk wel maar we doen het allemaal stiekum niet) en er wordt zelfs gewoon gemengd in de wachtrij bij de lift gestaan (in Dizin is dat gescheiden voor mannen en vrouwen). Het restaurant van het hotel serveert drankjes en snacks en omdat de eitjes zo vroeg sluiten onstaat er ook weinig behoefte aan alcoholische apres-ski, heel handig.
Om 13.30h met de laatste eitjes weer terug en meteen de kinderen opgehaald. Dat is toch luxe, even een ochtendje skien, echt geweldig! Heb al 4 ski afspraken voor volgende week staan.... mits Geert W. geen roet in het eten gooit.....

2 comments:

Anonymous said...

Hey K, wat een luxe een skigebied (op zulke hoogte!) binnen handbereik! Ziet er prachtig uit daar. Nou maar hopen dat die eitjes het houden. Zou niks voor papa zijn in zo'n ei, die gaat hyperventileren! Ik heb nog wat aardigheidjes voor B en L; die zullen we aan p & m meegeven als ze weer bij jullie langs komen.

Groeten aan de hele fam!

Liefs Robert Char en Diesel

Anonymous said...

Hello,

I'm here online for the children of Haiti.

I'm doing this for a non-profit organization that gives their time to
creating an oppurunity for the children in haiti. If anyone wants to donate then this is the site:

[url=http://universallearningcentre.org]Donate to Haiti[/url] or Help Haiti

They provide kids in Haiti a positive learning environment.

Please check it out, they're a real cause.

Please give